Leadership Feminin

View Original

Zidul invisibil al secretelor

„Majoritatea poveștilor secrete ale femeilor gravitează în jurul încălcării unei norme de conduită socială sau morală a culturii, religiei sau propriului lor sistem de valori. 

 

Problema este că secretul îndepărtează femeia de la natura sa instinctuală, de fi liberă și voioasă. Când în suflet este ascuns un secret întunecat, femeia nu se poate apropia de el și chiar evită să intre în contact cu orice ar putea să-i reamintească sau să agraveze o durere deja cronică. 

 

Aceste secrete vor influența deciziile și alegerile pe care le va face în lumea exterioară: la ce evenimente va participa sau nu, cât de mult va permite oamenilor să se apropie de ea, relațiile de cuplu sau absența lor, intimitatea și conexiunea cu cei dragi sau lipsa ei.

 

Secretele pe care o femeie le păstrează sunt întotdeauna drame eroice pervertite în tragedii care nu duc nicăieri. 

 

Sunt lecții dureroase, dar pline de înțelepciune, iar reușita este un triumf al spiritului. 

 

Secretele rușinoase pe care femeile le păstrează sunt o poveste foarte veche. Oricine păstrează un secret în detrimentul său rămâne îngropat în rușine. 

 

Cât privește această meteahnă, schema însăși este una arhertipală: eroina fie a fost silită să facă un anumit lucru, fie a căzut într-o capcană

 

Și nu poate redresa situația

 

Un jurământ sau rușinea o obligă să păstreze secretul, iar ea se supune de teamă să nu piardă iubirea, respectul sau sursele elementare de subzistență. Ele sunt amenințate cu tot ce este mai rău dacă secretul va fi vreodată dezvăluit. 

 

Li să spus femeilor că anumite evenimente, anumite alegeri și circumstanțe din viața lor, legate în general de sex, iubire, bani, violență și/sau alte probleme inerente ale naturii umane, sunt extrem de rușinoase și prin urmare de neiertat. 

 

Oricui i se poate întâmpla să greșească cu cuvântul sau cu fapta, din ignoranță, naivitate sau fără să știe care vor fi consecințele. 

 

Și nimic, pe această planetă sau univers nu e de neiertat. 

 

Păstrând secretul femeia se izolează de toți cei care i-ar oferii protecție sau iubire.”

(Text preluat din Femei care aleargă cu lupii) 

 

Cumva orice ai face, orice rezultate ai avea sau cât de multe lucruri ai realiza, secretul și rușinea lui, anulează tot. 

 

Asta este una din multe fețe ale umbrei.

 

Există totuși o soluție. Pentru a transforma tragedia într-o dramă eroică trebuie să dezvăluim secretul, să-l mărturisim cuiva, să scriem un alt final, să vedem ce rol jucăm și ce calității ne ajută să rezistăm.

 

Este important să facem asta într-un mediu safe și de conținere, altfel riscăm să accentuăm și mai tare trauma. 

 

Știu că mai ajută constelațiile sistemice, ședințele unu la unu, grupurile de suport. Vezi care simți că se potrivește pentru tine. 

 

Când te eliberezi de secrete și rușine, e ca și cum se ridică cerul de pe tine și poți să respiri iar. 

Cum ți s-a părut acest articol?

 Părerea ta contează, lasă-ne un comment sau scrie-ne un mesaj în privat.

 Te îmbrățișez,

Lavinia Meda