Cele 4 tipuri de personalitate în Relații

 
 

 

Nu știu dacă te-ai gândit vreodată că personalitatea îți poate influența relația. Comportamentul și acțiunile sunt influențate dincolo de valori, de natura ta, de cine ești tu ca identitate. De asemenea te ajută să identifici dacă comportamentul celuilalt este unul evitant și e indisponibil emoțional sau pur și simplu, comportamentul său ține de natura lui.

 

Există mai multe tipuri de teste de personalitate, printre cele mai eficiente sunt DISC, MBTI și cel folosit de Helen Fisher. Pimele două sunt foarte eficiente în domeniul profesional, eu îl voi folosi pe cel al lui Helen Fisher, acesta este dezvoltat pentru a aduce claritate în relațiile de cuplu.

 

Ai încredere că îți va aduce multe „aha-uri” legat de ce unele relații sunt așa de simple și altele sunt așa un fiasco. Fraza „sunt eu de vină, nu e legat de tine” de prea multe ori este adevărată. Aceste caracteristici se adresează atât femeilor cât și bărbaților.

 

Hai să începem, primul pe care îl vom aborda este:

 

Viața în fiecare respirație - Exploratorul. După cum îi spune și numele, este reprezentat de nou, curiozitatea de a face tot timpul lucruri noi, de a merge pe drumuri și în locuri neexplorate. Acest tip de personalitate îți va povesti de toate locurile în care a călătorit, e posibil să vorbească mai multe limbi străine, are cunoștințe despre domenii ce nu au nimic în comun precum artă, politică, IT, travaling, etc  ce anume l-a impresionat și care este noua lui/ei pasiune. Urăște rutina, tradiționalismul și a face același lucru sau a urma reguli stricte pot duce la depresie. Este foarte bun în a-și face prieteni noi și are un cerc larg de prieteni. Sunt tot timpul energici și parcă nu obosesc niciodată. Orice problemă neașteptată pentru ei este o provocare și se entuziasmează în găsirea unei soluții. Mai sunt impulsivi și spontani, lipsiți de răbdare, generoși, trăiesc intens. Ști că sunt acei oameni care pare că nu au nimic din ceea ce le trebuie să reușească și cu toate astea reușesc să-și depășească limitele și să obțină ceea ce și-au pus în minte? Ei sunt Exploratori, ei găsesc o cale. Sunt fascinanți și plini de farmec. 

 

Dacă o să ieși la o întâlnire cu un Explorator, este foarte posibil să începeți cu o expoziție de artă contemporană, cina într-un loc unde ți se pregătește mâncarea la masă, concert de jazz și un party cu persoane pe care nu le cunoaște. 

Exploratorii caută un partener de „joacă”

 

Următorul tip de personalitate este Constructorul, mai poate fi numit și „stâlpul societății”. Acești oameni sunt tradiționaliști, le plac regulile și rutina. Pot să lucreze toata viața lor în același loc fără să se plictisească. De asemenea cuplurile care rămân împreună pentru tot restul vieții sunt în general reprezentate de Constructori. Sunt conștiincioși, loiali, respectabili, morali, integri, convenționali, le plac și respectă normele sociale și obiceiurile. Au nevoie de ordine, structură, plănuiesc și organizează totul din timp, niciun detaliu nu este lăsat la voia întâmplării. Sunt foarte atașați de familie, comunitate și sunt buni manageri, fiind foarte calmi și siguri pe ei. Nu fac lucruri spontane și când fac ceva nou se simt inconfortabili și simt că nu au control asupra situației. Le place să meargă în aceleași locuri și să facă aceleași lucruri, e posibil la restaurant să comande de fiecare dată același fel de mâncare.

 

 

Sunt acei oameni pe care te poți baza, te simți în siguranță cu ei. Atât în faza de curtare cât și pe parcursul relației, sunt sinceri, acțiunilor lor preced cuvintele, ei fac ceea ce au spus că vor face.

Constructorii caută un partener de „sprijin”

 

Directorii „viața care nu este cercetată nu merită să fie trăită”. Sunt geniul în forma lui umană, îi găsești într-un laborator, garaj, în spatele unui „munte” de cărți, cercetând, măsurând, experimentând. Sunt direcți, încăpățânați, independenți, competitivi, inovativi, sceptici, pragmatici, curajoși, în autocontrol și decisivi. Verbul care le guvernează viața este „a înțelege”. Ei funcționează pe sisteme și tipare, pentru a „go with the flow”, ei au nevoie să înțeleagă mecanismul din spate înainte de a se lăsa „în flow”. 

 

Ca și parteneri de cuplu sunt spontani, loiali, se vor implica total, însă când sunt prinși în proiecte mari, au tendința de a uita că există oameni în jurul lor. E nevoie să „îi aduci în realitate” și timpul de cuplu să fie introdus în agenda lui/ei.

Directorii au nevoie de un partener de „minte”

 

Negociatorii sunt despre relații. Creativi, foarte confortabili cu emoțiile, cu intimitatea, vulnerabilitatea. Ei trăiesc în frumos și prin toate simțurile. Foarte conectați la intuiție, au capacitatea de a vedea dincolo de aparențe, de asta nu este indicat să încerci să-i minți, ei simt când ceva nu este în regulă. Se răzgândesc ușor, au o mare flexibilitate mentală și îi ajută faptul că ei au viziune globală a situaților. Nu sunt competitivi și tradiționaliști. Când iau decizii se gândesc la nevoile celor implicați și cum se vor simți, însă nu pentru ca așa trebuie, ci pentru că ei chiar sunt interesați de cum se simt ceilalți. Intimitate și conexiune profundă sunt nucleul Negociatorilor.

 

În relații acest tip de personalitate, este interesat doar de conexiune profunda și intimitate. Dacă nu este dragoste adevărată, ei nu vor rămâne în relație.

Negociatorii sunt despre „suflete pereche”

 

Fiecare suntem o combinație din cele patru, însă există una dominantă și una secundară care ne fac să fim atât de unici. 

 

OK, acum ca te-am trecut prin toate cele patru tipuri să vedem cum te ajută în concret informația asta.

 

Există și excepții, însă majoritatea relațiilor funcționează pe principiul „cine se aseamănă se adună” și „extremele se atrag

 

Exploratorii cu Exploratorii

Constructorii cu Constructorii 

Directorii cu Negociatorii 

Negociatorii cu Directorii

 

Dacă iei un Explorator și un Constructor, primul fiind curios, nonconformist, spontan. Îi pui împreună să gătească, Exploratorul nu va putea urma pașii din rețetă sau etapele concrete, pentru că i se va părea amuzant să descopere ce iase dacă o face altfel. Într-o astfel de situație Constructorul nostru va intra în panică, pentru el pașii și etapele sunt sfinte. El se simte în siguranță și în control când știe exact la ce să se aștepte sau cel puțin să aibă un plan de rezervă. În situații de genul izbucnesc de obicei conflicte, iar reproșurile sunt de obicei: ‚de ce nu poți să fii și tu ca toată lumea’, ‚nu poți face și tu un lucru ca un om normal’, ‚trebuie să faci tu de fiecare dată altfel’. Astea sunt reproșurile Constructorului. Ce nu înțelege Constructorul este că Exploratorul nu face asta ca să îl supere sau că vrea să iasă în evidență. Este în natura lui, de cele mai multe ori este un impuls mai puternic decât el. 

Exploratorul reproșează Constructorului că este prea rigid și că este obsedat de control. 

 

Fiecare se simte atacat pentru cum este. Pentru că ei acționează din identitate și din natura lor, nu din nevoia de a demonstra ceva. 

 

Exploratorii fac echipă bună împreună, chiar dacă nu au aceleași domenii de interes, se simt înțeleși și susținuți în explorările lor. Este comun ca aceștia să aibă mai multe căsătorii sau chiar mai mulți copii cu diferiți parteneri. Sunt greu de trecut cu vederea, de obicei pozele și istorisirile lor sunt despre locuri despre care nu ai auzit niciodată, sărit cu parașuta, ceva summit de 6000m sau ceva ieșit din comun.

 

Constructorii se înțeleg cu constructorii! Împărtășesc aceleași nevoi legat de control, stabilitate, planificare, ordine, tradiționalism și plăcere în rutina zilnică. 

Îi recunoști prin faptul că le place să facă totul împreună, nu au nevoie de timp și spațiu doar pentru ei. Rar fac activități care să nu-i implice pe amândoi.

 

Pe partea cealaltă Directorii se pierd în mental și au nevoie de Negociatori pentru a-i ancora în emoțional și iubire. Negociatorii au nevoie de pragmatismul și disciplina Directorilor de a pune visele în practică. Ei sunt acele cupluri care te întrebi cum funcționează, pare că nu au nimic în comun! Sunt foarte diferiți, inclusiv în activități și mod de a vedea lucrurile. Însă se contrabalansează și se completează.

 

Atunci când îl vezi pe celălalt ca fiind diferit și înțelegi prin ce este diferit, nu îl mai privești ca fiind greșit că nu e ca și tine. 

 

Atunci când încerci să schimbi pe cineva, aici nu mă refer la anumite obiceiuri sau comportamente nocive, ci strict la natura lui. Mesajul pe care el/ea îl primește e „nu sunt destul de bun”, „este ceva neînregulă cu mine”, „dacă sunt autentic voi fi respins”, „nu pot să fiu iubit pentru cine sunt eu, deci trebuie să fiu altcineva 

 

Unii chiar fac asta și își petrec viața trăind ca altcineva. Ești iubit pentru ceea ce faci și nu pentru ceea ce ești. ”. 

 

Este normal să facem compromisuri în relații, dar nu să ne compromitem. 

 

 
 
 
Lavinia MedaComment