Ce sunt Umbrele personalității și cum arată

Hai să începem cu ce este „umbra”?

Umbra este termenul psihologic pentru aspectele ascunse din noi. 

Pentru multă lume acest termen este asociat cu întuneric, rău, malefic.

Jung a fost primul din cultura vestică care a introdus acest termen pentru a definii părțile din noi pe care le ascundem în mod voit sau inconștient.

Sunt părți din noi care sunt etichetate ca fiind „rele”, aici putem include: durerea, frica, gelozia, insecuritatea, furia, eșecul, tristețea, sărăcia, singurătatea, a renunța ușor, a nu renunța, lipsa controlului, etc

Cum se formează?

Umbra se formează de regulă în copilărie ca și răspuns al părinților sau îngrijitorilor noștri față de anumite aspecte ale noastre.

Sistemul nostru biologic este programat să supraviețuiască. Știm la nivel inconștientcă fără părinții sau îngrijitorii noștri, fără „tribul nostru” suntem vulnerabili, fără apărare, slabi și fără șanse de supraviețuire. De aceea apartenența este atât de importantă. Adânc înrădăcinat în sistemul nostru știm că dacă suntem respinși de „tribul nostru” nu vom supraviețui. 

WhatsApp Image 2021-05-24 at 17.03.26.jpeg

Ce se întâmplă când îți reprimi „umbrele”?

„Umbra” sau punctele noastre slabe, nu sunt un topic drăguț. Cui îi sunt dragi defectele, slăbiciunile, insecuritatea, egoismul, etc. ?

Este mult mai ușor și productiv să ne focusăm pe calitățile și punctele noastre forte. 

Oricât am ascunde aceste părți din noi, ele nu dispar. E ca atunci când vrei să ți mai multe mingi sub apă, este epuizant și tot îți scapă câte una.

Tot ceea ce negăm la noi, vedem în ceilalți și/ sau facem proiecție pe ei.

Dacă noi am avea acea umbră integrată, nu ne-ar deranja la ceilalți. Ne deranjează la ceilalți sau la noi doar umbrele care nu sunt integrate.

Hai să-ți dau un exemplu:

Dacă disprețuiești slăbiciunea, nu o vei accepta nici la tine, nici la ceilalți. Iar când te vei înfuria pe ceilalți că sunt slabi, vei judeca de fapt propria slăbiciune. Asta aduce și lipsă de empatie față de tine și de ceilalți.

„Avantajul” de a avea momente de „slăbiciune” este că oamenii pot să te ajute, să fie alături de tine, să te susțină. E greu să fi de folos cuiva care nu are niciodată nevoie de nimic.

Poți să înlocuiești „slăbiciunea” cu încăpățânare sau ce orice altceva. 

Vreau să te uiți și să găsești care este latura pozitivă a „umbrei” sau a comportamentului generat de umbră.

Avantajul de a fi încăpățânată este că mereu găsesc soluții și nu renunț niciodată.  

Ce se întâmplă când îți integrezi umbra?

Toate relațiile tale se îmbunătățesc. Aici intră și relația ta cu tine. Devii mai conectată, mai „întreagă”, mai centrată.

Când îți accepți propriile umbre, îți va fi mai ușor să accepți și umbrele celor din jur. Ca urmare nu te vor mai „triggeri”, nu-ți vor mai apăsa acele butoane care te scot din papuci.

De asemenea îți va fi mult mai ușor să comunici. 

Percepția de sine se modifică, te vei vedea la nivelul la care ești, fără a te judeca că ești prea jos sau prea sus. Pe acest nivel se găsește și sindromul impostorului, care este ușor de identificat o dată cu integrarea umbrei.

Ești autentic și sincer, prin urmare îți va fi mai ușor să creezi legături sănătoase și de încredere cu cei din jur.

Cum arată procesul de vindecare și integrare a umbrei?

1.   Identifică– poți să faci asta observând ce te „triggerește” la ceilalți, ce disprețuiești și respingi la tine și/sau la ceilalți. Uneori poate să fie comportamentul generat de umbră. 

2.   Acceptă– acceptarea propriilor defecte cere mult curaj. Acceptarea  și asumarea lor, împreună cu comportamentele generate de umbră.

3.   Compasiune– e nevoie de iubire pentru a putea aduce la lumină acele părți din tine pe care le-ai urât sau de care ți-a fost rușine.

4.    Integrează– vezi, înțelegi și întrupezi partea pozitivă umbrei.  




Nu este întotdeauna ușor să aduci la lumină și să iubești părți din tine de care ai fugit sau pe care le-ai ascuns ani sau zeci de ani. 

Și este ok. Ia-o pas cu pas

Începe prin a observa, poți chiar să ți un jurnal în care să scrii ce nu îți place la tine și/ sau te deranjează la ceilalți. După care ia fiecare „umbră” și scrie beneficiile pe care le are și avantajele comportamentului generat de umbră. 

Gândurile și emoțiile sunt mult mai ușor de identificat atunci când sunt scrise. 

Uneori mintea este înșelătoare. Știi momentele ale când mergi la magazin după lapte și te întorci cu 3 plase de cumpărături și fără lapte? 

Cam așa se întâmplă și cu gândurile noastre, sunt mai ușor de identificat când sunt scrise. 

Ce se schimbă prin identificarea și integrarea umbrelor? 

Umbrele și comportamentul generat de ele, sunt atât de puternice pentru că sunt repetate de ani de zile. 

Nici un sentiment sau emoție de rușine, ură, dispreț, frică, durere nu are efect asupra ta dacă l-ai simțit o singură dată.Însă când acestea sunt rulate în mintea ta continuu devin parte din tine.

Sper ca informația și exercițiul să-ți fie de folos. 

Ca de obicei, părerea ta contează. Poți să ne lași un comment sau să ne scrii un mesaj pe contact@leaderhipfeminin.org.

Te îmbrățișez cu drag,

Lavinia Meda

Lavinia Meda